M33

Triangelgalaxen M33 2018-09-19

Visa större bild.

Denna galax har jag inte förrän alldeles nyligen insett hur förhållandevis stor och ljusstark den är. Dess vinkelutbredning på himlen är ca 1/3 av Andromedagalaxens, och den ska kunna vara möjlig att observera med blotta ögat under goda förhållanden. Jag har dock aldrig försökt detta, och detta är också första gången jag försökt fotografera den. Den aktuella kvällen var förhållandena inte optimala och mitt resultat blev tveksamt, men dock bättre efter bearbetning av bilderna än jag först trodde var möjligt.

M33 är tillsammans med Andromedagalaxen medlem i samma galaxhop som Vintergatan. Den befinner sig på ett avstånd av drygt 3 miljoner ljusår och ska därmed vara det mest avlägsna objekt som det ska vara möjligt att observera med blotta ögat. Själv har jag alltså till helt nyligen trott att detta var Andromedagalaxen.

Om bilden:

Exponering 5 x 360s ISO 1600. Processning i Astro Pixel Processor och GIMP

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *