Komet 21P

Komet 21P/Giacobini-Zinner 2018-09-15

Visa större bild.

Kometen 21P/Giacobini-Zinner är en periodiskt återkommande komet som första gången observerades år 1900 av Michel Giacobini. Den går runt solen på 6.62 år och när den är som närmast solen befinner den sig på ungefär samma avstånd från solen som jorden. Senast skedde detta den 10 september 2018. Nästa gång den återkommer blir i början av år 2025.

Kometen lämnar efter sig ett spår av damm och partiklar längs sin bana, och när jorden passerar genom detta en gång per år uppstår en meteorskur som kallas Drakoniderna. Den har sitt maximum kring den 10:e oktober varje år.

Om bilden:

Exponering 180 s ISO 1600. Processning i Astro Pixel Processor och GIMP

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *