M42-Orionnebulosan

Orionnebulosan – M42

Visa större bild.

Den stora nebulosan i Orions svärd befinner sig ca 1340 ljusår från oss och är därmed det mest närbelägna området där massiv nybildning av stjärnor pågår som vi kan observera. Den har studerats och fotograferats intensivt av både amatörer och professionella astronomer under lång tid, och utgör ett av himlens mest fotograferade objekt. Man kan se den i mindre amatörteleskop, fältkikare eller med blotta ögat. Man känner till minst 700 stjärnor som är under bildande i nebulosan, och minst 150 av dessa har förstadier till planetsystem omkring sig. Mitt i nebulosan finns fyra mycket ljusstarka unga jättestjärnor, de så kallade trapetsstjärnorna, som sänder ut stora mängder ultraviolett strålning som joniserar vätgasen i nebulosan och får den att lysa med röd färg.

Mera info om orionnebulosan på Wikipedia.

Om bilden:

Exponering 10x90s ISO 800. Processning i Deep Sky Stacker, Siril och Gimp.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *