Andromedagalaxen – M31

Visa större bild

Andromedgalaxen befinner sig på ett avstånd av drygt 2,5 miljoner ljusår från Vintergatan och är vår närmaste granngalax. Den har ca 1,5 ggr större diameter än Vintergatan, ca 150 000 ljusår, men har en mindre massa. Om ca 3 miljarder år kommer Vintergatan och Andromedagalaxen att kollidera och smälta samman till en enda galax.

Andromedgalaxen var den första galax som man lyckades bestämma avståndet till. När Edwin Hubble lyckades med detta på 1920-talet förändrades för alltid vår syn på universum, då man insåg att det fanns objekt som låg långt utanför Vintergatan och vars avstånd räknades i miljoner ljusår. Dittills hade man trott att alla objekt man såg på himlen fanns i vår egen galax Vintergatan, och fanns på avstånd som låg i storleksordningen 100 000 ljusår.

Andromedagalaxen går nätt och jämnt att se med blotta ögat en mörk kväll, men då ser man bara den centrala delen. Den centrala delen syns tydligt i en vanlig fältkikare, men det krävs ett foto för att visa spiralarmarna. Det ljus vi då ser startade sin resa för mer än 2.5 miljoner år sedan, en ca tio gånger längre tid än vår art Homo Sapiens existerat på jorden.

Mera info om Andromedagalaxen finns här.

Om bilden:

Exponering 10x60s ISO 800. Processning i Astro Pixel Processor och GIMP.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *